Mindfulness is met aandacht leven. Met vriendelijke en open aandacht zijn waar je bent. Merken wat er op te merken is. Je aandacht hebben bij wat er NU gebeurt en niet bij wat is gebeurd of nog zou kunnen gebeuren.
Mindfulness gaat over oefenen in aandachtig aanwezig zijn, zonder oordeel. Zo (be)leef je bewuster en is er van alles te merken. De zon op je huid bijvoorbeeld, de geur en de smaak van een sinaasappel of boosheid of onrust vanbinnen. Vragen die je daarbij kunnen helpen zijn: Hoe voel ik me eigenlijk, op dit moment? Wat voel ik in mijn lichaam? En welke gedachten gaan er door mijn hoofd? Welke geluiden hoor ik? Wat merk ik NU op?
Mindfulness heeft het in zich om zweverig te klinken, maar is niets anders dan aandacht te hebben voor wat er op dit moment is. Niet ergens anders zijn met je gedachten, met je aandacht. Juist níet op de automatische piloot leven. Niet direct reageren, niet steeds maar door, maar even niks doen, even pauze nemen. Niet multitasken, maar… ‘singletasken’! Eén ding tegelijk. Niet je aandacht verdelen. Dat geeft rust.
Ook is mindfulness geen toverstokje of wondermiddel. Kinderen zullen het moeten oefenen, liefst iedere dag even, net als met gitaarles bijvoorbeeld. Het gaat echt om het aanleren van een vaardigheid.
Er is veel drukte in en om ons heen en we krijgen op een dag nogal wat informatie te verwerken. Kinderen en jongeren hebben vaak ‘een vol hoofd’ en spanning in hun lijf, net als volwassenen. Ze moeten de hele dag van alles, kunnen zich niet goed concentreren, zijn onrustig en moe.
In acht tot tien lessen (afhankelijk van de leeftijd) leren kinderen en jongeren tijdens de mindfulnesstraining om even te stoppen met doorgaan en met vriendelijke aandacht aanwezig te zijn in het moment. Ze oefenen in het opmerken en ervaren van hun binnenwereld, zoals gedachten en gevoelens. Dit helpt ze beter om te gaan met de vele prikkels in de buitenwereld. De training bestaat uit stilte-oefeningen, zintuiglijke oefeningen, spelletjes, verhalen, yoga en gesprekjes, waarbij steeds de ervaring die er nu is centraal staat.
Wij werken met de methode ‘Aandacht werkt!’ van Eline Snel. Dit is een 8- tot 10-weekse mindfulnesstraining (afhankelijk van de leeftijd), speciaal ontwikkeld voor kinderen en jongeren op school, in ziekenhuizen, instellingen en in eigen praktijk. Het is een evidence based training, gebaseerd op de achtweekse mindfulnesstraining voor volwassenen (MBSR) ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn.
Inmiddels oefenen meer dan een miljoen kinderen wereldwijd met de kikkermeditaties thuis en op school. Er zijn nu zo’n 1000 leerkrachten, psychologen en psychiaters opgeleid om de training te mogen geven.
Het boek ‘Stilzitten als een kikker’ van Eline Snel sluit aan bij de oefeningen in de training. Er zijn meer dan een half miljoen exemplaren verkocht. In 2014 is een tweede boek uitgegeven voor ouders met pubers: ‘Ruimte geven en dichtbij zijn’. In februari 2018 is er een nieuw werkboek uitgekomen voor kinderen van 5 t/m 10 jaar (met verhalen, meditaties, yoga oefeningen en spelletjes).
De training is geschikt voor ieder kind van 6 tot en met 18 jaar dat soms last heeft van stress, een hoofd vol (pieker)gedachten en gevoelens wil leren voelen en begrijpen en zich beter wil leren concentreren. Het is ook geschikt voor elk kind dat behoefte heeft aan zelfvertrouwen en te mogen zijn zoals hij/zij is. Daarnaast hebben kinderen die niet of moeilijk in slaap kunnen komen, zich vaak zorgen maken, aan zichzelf twijfelen of (hoog)gevoelig zijn, vaak baat bij de training.
We starten meerdere keren per jaar met nieuwe trainingsgroepjes. Kijk hier voor de eerstvolgende trainingsdata. Individuele trajecten en trainingen op locatie kunnen het hele jaar door starten (in overleg en met uitzondering van schoolvakanties).
Tijdens de mindfulnesstraining leren kinderen en jongeren al jong vaardigheden die ze hun hele leven kunnen gebruiken. Ze maken kennis met en oefenen in:
De Universiteit van Amsterdam is een onderzoek naar de effectiviteit van aandachtstraining bij ADHD gestart. Afdeling Orthopedagogiek van de Radboud Universiteit Nijmegen is bezig met een onderzoek naar ‘Aandacht werkt!’ en het effect op leren.
Wij verzorgen ook mindfulnesstrainingen bij Relax More (voorheen Opgroeien in Aandacht)!