Beginnen vol overgave, maar dan… doorzetten!

Een blog van mij. Het is al weer even geleden. Ik begon enthousiast, schreef er een aantal en daarna werd het even stil. Herkenbaar voor veel hoogbegaafde lezers waarschijnlijk of voor ouders van hoogbegaafde kinderen.

Hoogbegaafde kinderen (en volwassenen) houden vaak van nieuwe dingen. Ze beginnen vol overgave en krijgen energie van alle nieuwe prikkels die ze krijgen. Zo enthousiast en gedreven zelfs dat ze soms ook niet meer kunnen stoppen.

De nieuwe Legodoos die vandaag nog in elkaar moet, het nieuwe boek dat eerst nog gelezen moet worden etc.  Ook op school kunnen deze kinderen zich vol enthousiasme op een nieuw onderwerp storten. Hun creatieve brein werkt op volle toeren en de leukste en origineelste ideeën komen op tafel. Nieuwe sporten beoefenen of een instrument leren bespelen? De hoogbegaafde is er dol op en begint vol energie!

Maar dan een kleine tegenslag.  Eén blokje Lego lijkt toch niet helemaal goed te zitten en eigenlijk moet een gedeelte weer afgebroken worden om verder te kunnen. Het boek is toch niet zo spannend als het eerst leek. Het geniale idee leek toch niet zo makkelijk uitvoerbaar. De sport is wel leuk, maar op een gegeven moment lijk je niet meer zo’n natuurtalent. Voor dat instrument moet je heel veel oefenen en het gaat helemaal niet zo makkelijk als in het begin.

Opgeven en weer met iets nieuws beginnen is dan een veel gekozen weg door hoogbegaafden. Het is saai of stom. Het nieuwe is eraf. Doorzetten en opnieuw beginnen of verbeteren van het werk is zo moeilijk. Dezelfde oefening steeds weer herhalen…

Toch is het belangrijk om kinderen al te leren doorzetten. Ze gaan er allemaal een keer tegenaan lopen dat doorzetten moet. Hoe moeilijk en frustrerend is het dan? We zien hier in de praktijk veel kinderen die opgeven bij kleine tegenslagen en niet hebben geleerd door te zetten. Vaak zien ze niet dat ze zelf het heft in handen moeten nemen en niet alles en iedereen om hen heen de schuld moeten geven van iets dat niet (meteen) lukt.

Ik ben blij dat ik nu kan zeggen dat het blog bijna klaar is. Eigenlijk was het leuk om er weer één te schrijven! Ik heb doorgezet en mag nu weer door met iets nieuws. Ja, iets nieuws waar ik heel enthousiast van word en wat ik af ga maken!